Tuinrenovatie: een tuin voor het leven

Een tuin verandert met het leven mee. De vraag naar een tuinrenovatie is daarom vaak een logische. Tweeverdieners willen meestal een onderhoudsvriendelijke tuin met veel bestrating en een strakke vijver. Komen er kinderen dan verandert een deel van de bestrating in een moes- of kruidentuin en de vijver in een gazon. Bij opgroeiende kinderen kan er behoefte zijn aan een speelhut en/of een vuurplaats. En als de kinderen het huis uit zijn dan is de wens veel rust en (onderhoudsvrij) groen te creëren. Het basisontwerp bij al die veranderingen hoeft niet altijd ingrijpend te veranderen. Een tuinrenovatie is slechts de (gedeeltelijke) restyling van de tuin.

Tuinrenovatie

In de praktijk zien we regelmatig dat een oudere tuin enigszins verwaarloosd is. De ooit zo prachtige buitenruimte oogt na vele jaren dof en futloos. De uitstraling is weg; bomen worden te hoog, de heesters zijn uit vorm, het gazon bestaat vooral uit mos en de terrastegels zijn verzakt.

Ook dan kan de oplossing een tuinrenovatie zijn. Tuinrenovatie vereist vakmanschap en oog voor detail. Door (soms kleine) aanpassingen krijgt een tuin een totaal ander aanzicht. Vraag ons gerust om advies.

Ontwerp: Buro Robert Broekema, Amsterdam

Specialist in tuinrenovatie

Goede voorbeelden van tuinrenovatie zijn te vinden in de Amsterdamse grachtentuinen waarvan we er diverse in onderhoud hebben. Bij zo’n renovatie draait alles om het behoud van de rijke historie in en rond de tuin. Zo’n tuinrenovatie brengt tal van specifieke problemen met zich mee; zo is door de lastige toegankelijkheid soms de inzet van hijskranen gewenst om alle grote materialen in de tuin te krijgen. Lees hier meer over de grachtentuin.

Achtertuin in oude situatie.

Bij alle voorkomende aanpassingen is vakmanschap vereist omdat het één onlosmakelijk verbonden is met het ander. Zo is bij het verleggen van het terras er vanzelf ook de vraag wat er op de plaats van het oude terras moet komen. De vijver transformeren tot border? Dat vraagt kennis over de nieuw aan te leveren grond. En bij het rooien van bomen gelden tal van veiligheidsvoorschriften. Kortom, tuinrenovatie is een specialisme. Wees gerust, wij weten er wel raad mee.

Samenwerken aan tuinrenovatie

Vaak vindt er bij een tuinrenovatie ook een verbouwing aan de woning plaats. Bij deze tuinaanpassingen is het dan belangrijk om duidelijk te communiceren, schakelen en plannen met de aannemer die logischerwijs tuinruimte nodig heeft voor de opslag van bouwmaterialen. Een tuinrenovatie vraagt om flexibiliteit, meedenken en improviseren.

Eindresultaat na de tuinrenovatie.

Heeft u vragen over tuinrenovatie? Vul het contactformulier in. U kunt ook even bellen om even van gedachten te wisselen over de mogelijkheden: 036 54 70 288.

Naar de contactpagina