De landelijke tuin bij Van Raaijen Hoveniers

Contact met buitengebied

Een landelijke tuin herbergt ruimte waarbij openingen in de beplanting voor contact met het buitengebied zorgen. Een landelijke tuin kenmerkt zich verder door de subtiele band tussen de tuin en het omringende landschap. Een aangrenzend bos dient als natuurlijke achtergrond waarbij onderdelen ervan in de tuin terugkeren. Of het strakke gazon met schaduwboom gaat op een harmonieuze manier over in het even zo groene weiland met koeien. Een landelijke tuin is een tuin die is gekoppeld aan het landschap. In een landelijke tuin gaan border en vijver harmonieus over in bos en sloot.

Ontwerp: Buro Robert Broekema, Amsterdam

Landelijke tuin in ‘Bohemian’ stijl

Deze tuinbezitters – ondernemers in de modebranche – hebben een duidelijk beeld van hun wensen, voorkeuren en de laatste mode en trends. In het boeiende eerste gesprek valt de vernieuwende term ‘Bohemian’ en vanuit dat vertrekpunt gaan we aan de slag.

“De stijl van de nieuwe villa, een fraai houten huis met een mooie en gezellige uitstraling, is mede bepalend geweest voor het tuinplan”, vertelt onze tuinontwerpster Manon van Dis. “De tuin bestaat uit een werkplein voor de auto’s, paarden, honden en klus- en buitenactiviteiten. Dit deel van de tuin is geheel omhaagd. Vervolgens loopt er een loom, kronkelend pad naar de villa als warme entree tussen hortensia’s en vormsnoei elementen. Verscholen aan het water vind je een kleine zit op een vlonder, daar is het heerlijk genieten in alle rust. De villa heeft verder een groot terras met ruimte voor familie en vrienden. Dichtbij de keuken bevinden zicht de kruidenvakken. Vanuit de villa is er een prachtig zicht op Rhododendron toeven en een enorme wand van een gevormsnoeide laurier. Er is een oude fruitboom blijven staan, dit verklapt dat hier ooit al een tuin is geweest. Bloembollen zorgen voor verwildering, net als de graspaden die niet intensief worden gemaaid. Er is verder veel grind met als verharding een combinatie van tegels en gebakken klinkers, ideaal met blote voeten dus! De opzet van de tuin is verder luchtig gehouden als prettige overgang van de weide naar het gecultiveerde tuingedeelte. Daar waar nodig zorgt beplanting voor beschutting, aankleding of privacy. Zo zijn er knusse zitplekken gecreëerd. Het groen zorgt ook voor privacy in de woning, waar zowel de badkamer als de slaapkamer zich op de begane grond bevinden. En dit alles is conform de wens van de klant zo onderhoudsvriendelijk mogelijk gecreëerd.”

Lees meer over landelijke tuinen in deze klantervaring:

Landelijke tuin bij eigentijdse woning

Marion van Leeuwen en haar echtgenoot lieten een eigentijds huis bouwen in een buitenwijk van Almere. Het bijzondere huis – met de naam ‘huis M’ – bevindt zich op een royaal perceel van ongeveer 1.800 vierkante meter en is ontworpen door hun zoon (architect) Marc Koehler. De landelijke tuin rondom dit huis is deels door Marion zelf ontworpen.

Wij waren het aanspreekpunt tijdens de ontwerpfase en hebben de tuin in zijn geheel aangelegd. Centraal in de tuin ligt de lange vlonder die fungeert als dieptelijn. Dat de tuin een landelijke uitstraling kreeg, zit ‘m vooral in de vele rijkbloeiende vaste planten en de bomen. Walnoot, tamme kastanje, berk en sierappel zijn bomen met een uitgesproken natuurlijke uitstraling. Net als de rij met sierlijke wilgen langs het graspad in de voortuin. Meer gecultiveerd zijn de Liquidambar – een amberboom met een spectaculaire herfstverkleuring – en de Liriodendron, een tulpenboom met een rijke voorjaarsbloei en een eveneens opvallende herfstverkleuring. In de beplanting vallen verder de vele siergrassen op, onmisbaar in een landelijke tuin. Daarnaast is er ruimte voor groenten en kruiden. Voor de heer des huizes is er een minigreen aangelegd.

 

We helpen u graag met ideeën voor het ontwerpen of aanleggen van uw landelijke tuin. U kunt meer informatie aanvragen via het contactformulier in of telefonisch: 036-5470288.

Vraag meer informatie aan